Voorbeschouwing op het BK

Ellen rijdt op 13/01 het Belgisch kampioenschap.

Haar ambitie? “zonder pech is zilver voor mij”

Al bijna net zo groot als de kans dat Sanne Cant een vierde titel op rij pakt in Mol, bestaat de mogelijkheid dat Ellen Van Loy naar zilver fietst en loopt.  Zij is al het hele seizoen de nummer 2 in België.


De renster uit Herenthout heeft door haar job nog geen tijd gehad om het parcours van het BK te verkennen, maar ze heeft er al wel wat ervaring mee. “Het provinciale kampioenschap vond er dit seizoen plaats. Ik heb gehoord dat het parcours nu ongeveer hetzelfde is. Het is een leuke omloop met die zandstroken, maar het zal heel zwaar worden”, vertelt Van Loy aan Cyclo-cross.info.

“Woensdag zag ik op tv dat de profs er veel moeite mee hebben om door die lange zandstrook te rijden, dus voor ons zal het dan zo goed als zeker lopen worden. Gelukkig schrikt dat me niet echt af. De laatste weken hebben we al veel moeten lopen en ik heb gemerkt dat ik dan niet veel tijd verlies. Ik ben zeker niet de snelste loper van het pak en mijn herstel is ook minder, maar korte loopstroken verteer ik heel goed.”

Door haar dagelijkse job heeft de 32-jarige Van Loy minder tijd dan haar concurrenten om te trainen. “Dat is al een nadeel, maar daar ligt niet echt het probleem. Het is vooral het recupereren tussen en rusten na de wedstrijden dat voor mij moeilijker lig in vergelijking met vele andere rensters. Ik ben de hele  dag op het werk. Ik kan daar ook wel op een stoel zitten, maar het is toch anders.”

ZWART BEEST

De renster van Melbotech – Prorace is toch bezig aan het seizoen van haar leven. “Ik ben aan een heel constant seizoen bezig. Op vele kleine vlakken heb ik  vooruitgang geboekt en daardoor heb ik naar de buitenwereld toe een grote stap vooruit gezet. Ik ben daar ook enorm blij mee. In nationale wedstrijden eindig ik bijna altijd in de top tien en in internationale crossen top vijftien. Ondanks de vele wedstrijden voel ik me nog heel fris, dus ik verwacht veel van het BK zondag.”

“Ik blijf wel realistisch en weet dat het bijna onmogelijk is om Belgisch kampioene te worden. Dan moet Sanne Cant al zwaar vallen of pech hebben. Ik hoop ooit de strijd te kunnen aangaan met haar maar dat zal niet voor zondag zijn. De voorbije weken zijn de verschillen tussen mij en Sanne wel kleiner geworden. Ik ben al heel het seizoen de tweede beste Belgische in het veld en dat wil ik zondag ook laten zien. De vorige jaren is me dat op een BK nog niet lukt.”

“Vorig jaar in Hooglede-Gits dacht ik ook op het podium te eindigen maar door pech is dat er niet van gekomen. Het jaar daarvoor in Antwerpen lukte het ook niet. Misschien is het BK voor mij wel een zwart beest, maar ik hoop dat dat dit jaar anders zal zijn. Zonder pech is die zilveren medaille voor mij. Voor de derde plaats zal het dan volgens mij vooral tussen Joyce Vanderbeken en Githa Michiels gaan.”

IN EEN ROES

Het seizoen duurt nog bijna twee maanden maar toch is het voor Van Loy nu al geslaagd. “Dit is voor mij een roes. Alles loopt heel goed, daardoor probeer ik altijd nog iets beter te worden en dat lukt dan soms ook. Ik werk er natuurlijk ook wel heel hard voor. In het begin van het seizoen dacht ik dat er geluk mee gemoeid was. Alles zat toen mee, de snelle omlopen lagen me goed maar gaandeweg besefte ik dat ik zelf gewoon beter was geworden. Vorige maand heb ik te horen gekregen dat ik naar het WK in de Verenigde Staten mag, dus dat maakte mijn seizoen nog beter.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.