Met gebalde vuist. Zo kwam Ellen in het Franse Lignières-en-Berry over de streep. Alweer een podiumplaats op een wereldbekerwedstrijd. En een trede hoger dan in Zolder.

Ik blijf mezelf steeds verbazen

Ellen nam de beste start in de voorlaatste wereldbekermache van dit seizoen. Als een bezetene werkte ze de eerste halve ronde af. Enkel Sanne Cant en de Italiaanse Eva Lechner konden haar tempo aan.

“Als je naar de omloop keek, werd meteen duidelijk dat de start enorm belangrijk was. De aankomststrook werd gevolgd door heel wat technische passages waar je zeker niet te ver moet zitten. Daarom had ik alles op alles gezet om goed uit de startblokken te komen. De eerste halve ronde reed ik aan de leiding, tot Sanne Cant mij voorbij snelde”, lezen we op de website van haar ploeg YTFT.

Toen Sanne Cant halverwege die eerste ronde overnam werd het tempo nog wat opgetrokken. Ellen en Eva Lechner moesten passen. Toen het duidelijk werd dat voor de eerste plaats de vogel was gaan vliegen ontstond daar achter een nooit gezien kat-en-muis-spel voor de 2e plaats. “Eva Lechner bleef steeds op een tiental seconden hangen. Ik was niet van plan ze te laten aansluiten, dus na elke bocht was het rechtstaan op de pedalen en gas geven. Het ging allemaal enorm goed en ik maakte zo goed als geen fouten. Mijn hart bonste bijna uit mijn borst, maar de benen stilhouden was geen optie.”

©Belga
©Belga

Het verschil tussen Ellen en Eva Lechner schommelde de ene ronde om en bij de 4 seconden. Een paar bochten later was dat alweer opgelopen naar 12 seconden. “Ik was op het laatste enorm moe, maar ik wist dat zij ook wel eens moe moest worden. Ze kwam terug tot op enkele seconden, toch lukte het om mijn tweede plaats vast te houden tot op het eind. Je kan niet geloven hoe blij ik ben met dit resultaat op een parcours wat me eigenlijk niet helemaal ligt. Op de lange strook vals plat voelde ik me wel echt sterk en nu hopen dat ik deze vorm nog twee weken kan vasthouden”.

In de stand voor de wereldbeker diept Sanne Cant haar voorsprong in het klassement verder uit en telt nu 282 punten. Eva Lechner staat op de tweede plaats met 250 punten. Ellen doet echter een gouden zaak. Zij springt over Nikki Harris en Kathy Compton, die respectievelijk 10e en 33e eindigden, naar de derde plaats met 205 punten.

Op 24 januari vindt in het Nederlandse Hoogerheide de 7e en laatste manche van het wereldbekercircuit plaats. Nog een plaatsje opschuiven wordt een mission impossible. Maar die 3e stek zal met hand en tand verdedigd worden.

Supporters op post!